Bededag

Glædelig bededag!

”Den, der er lydhør og fuld af respekt overfor sit eget indre, kan også være det overfor andre.” (Fra ”Vær den du er” af Margareta Melin)

Nogle gange, når jeg er sammen med vores søn, tænker jeg på, hvornår han mon begynder at sige: ”Jeg vil gerne bede om flere rosiner” eller ”Vil du ikke hjælpe mig, mor” eller ”Tak for gaven/maden/hvad som helst”. Hvornår kommer det naturligt at komme med de ord og fraser, der gør hans ønsker og følelser lettere at forstå for andre – og som gør vores omgang med hinanden meget mere behagelig. Jeg bekymrer mig ikke, for det kommer.

Og imens ser jeg, at før et ”Tak” findes glæden. Glæden kommer først. Glæden over et nyt traktorblad er til at få øje på. Det skal læses hele tiden, og med i seng, og hans øjne lyser. Det er også let at se, når han kan lide maden; han spiser, rokker på stolen, før han hopper ned og leger igen. Et større tak end den ufortyndede glæde findes ikke.

Før et ”Hjælp mig” findes frustration, noget der ikke lykkes, noget, man ikke kan finde ud af. Det er tydeligt at se. Gråden, skrig og skrål, alt sammen noget, der siger: Hjælp mig. En dag vil han sige det og en dag vil han også blive bedre til at sige hvad problemet er. Indtil da hjælper vi voksne med ordene.

”Tak” og ”Hjælp” er bønner. For voksne gælder det også: før et ”tak” findes glæden, før et ”hjælp” findes manglen eller frustrationen. Når vi sætter ord på, så bliver også noget tydeligt for os om vores eget liv. Så den tid, vi afsætter til bøn, er også tid hvor vi bliver klogere på os selv. Har vi mon noget at sige Gud tak for? Er der noget i vores liv, vi ønsker skal ændre sig? Hvad er egentlig vigtigt for os i vores liv?

Bøn er derfor en måde, hvor du forbinder dig – igen – med dine dybe følelser. Også dem, du engang imellem pakker væk, fordi der ikke er plads til alle følelsers udfoldelse, når vi nu skal leve sammen. Bøn er også en måde at forbinde dig med Gud på. Og i forholdet mellem dig og Gud er der plads til det hele. Her er ingen udskamning af dine ønsker, hvor små og banale de end måtte være, og heller ikke hvis dine ønsker er så store, at intet menneske kan opfylde dem. Hellere lyt til dine følelser end at fortrænge dem. Hvis vi som voksne skal hjælpe vores børn – eller andre mennesker - med at rumme deres følelser, er det afgørende, at vi kan rumme vores egne. Eller i det mindste ved hvornår vi ikke kan.

Koncert i Øsløs kirke med Ida Riegels og Frederik Munk Larsen

Ida Riegels er uddannet cellist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og har …

23. jul 19:30
23. jul 19:30 -